Case Study - English Country Home

 
NewtonSq_CaseStudy_header-01.jpg

Case Study

The family of this 1853 mill worker’s home in Newtown Square called on the CFS team to complete a series of restoration projects. Our task was to right the areas that had been updated inaccurately over decades, while adding modern amenities and refinement. 

As we addressed the kitchen together, we wanted the design to match their clean and simple aesthetics, and build a new harmony between the available space inside and out.  

 

NewtonSq_CaseStudy_kitchen-corner-01.jpg

Drawings & Plans

Joe Stauffer got to work reconfiguring storage spaces to accommodate the key cooking areas. A modest extension was designed for the dining table, lending a spectacular view of the garden. A butler’s pantry cabinet was positioned along the corridor to the sitting room.


Material Palette

Cool grey cabinets with brass knobs anchored the design.  We added subway tile, soapstone countertops, white commercial appliances and natural wide plank flooring to create the breathtaking and elegant space.


MC001.jpg
NewtonSq_CaseStudy_pantry-01.jpg

CFS certified installers took special care to ensure every section of the room was built to last.  

We addressed the size and scale of the original historic home and maintained those proportions.  At the same time, we maximized the function of the rooms and added ample storage in every nook and cranny. 

What was a dated, dark space is now bright and inviting.


The ultra wide rails and stiles on the butler’s pantry doors call to mind historic English cupboards with pristine brass knobs. A parallel cabinet wall features minimal painted knobs. 

The room offers the family space to feature their collection of farmhouse pieces.


New cabinetry also dramatically improved other rooms of this home. The original stone wall brings a comforting texture to a sleeping space. 

Symmetric wardrobe cabinets create a deep sill window for plenty of ambient light. 


Reminiscent of an English cottage, whimsical walls carry that thought completely through to the children's bath. Here, brass fixtures and lighting pair with furniture inspired linen and vanity cabinetry. 

Custom touches in each room tell the story of a home lovingly modified over the course of many decades. The secret here? Most of the work was completed in a compressed timeline.